wtorek, 9 kwietnia 2013

Triki i techniki cz. 2

Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w kuchni. 

Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie.





Część druga - przyprawy.
  • Przyprawy przechowuj w szczelnych pojemnikach aby zachować ich świeżość i aromat.
  • Nigdy nie sól jajek przed lub w czasie smażenia (psuje to teksturę jajek i pozbawia je koloru), zawsze rób to na końcu zaraz przed podaniem.
  • W pełni wykorzystaj swój młynek do pieprzu. Reguluj grubość mielenia za pomocą pokrętła umieszczonego na górze lub spodzie młynka:
    • drobno mielony - świetnie nadaje się do doprawiania zup i sosów;
    • średnio mielony - idealny do generalnego doprawiania;
    • grubo mielony - przyprawiaj nim steki i ryby.
  • Nie chcesz by chilli było zbyt ostre, pozbądź się pestek z wnętrza.
  • Ususz kilka papryczek chilli, rozwieszając je na sznurku. Później możesz zrobić z nich płatki lub zmielić na proszek.
  • Sproszkowane chilli świetnie nadaje się jako dodatek do czekoladowych deserów lub w połączeniu z owocami.
  • Świeży sok z cytryny neutralizuje podrażnienia skóry po kontakcie z chilli.
  • Przyprawy ucieraj w moździerzu aby wydobyć z nich pełny aromat.
  • Laskę wanilii pozbawioną nasion możesz włożyć do cukru.
  • Świeżo zmieloną mieszankę przypraw możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 miesiące, później tracą swój aromat i moc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz