piątek, 19 kwietnia 2013

Ogniste ziemniaki z chorizo


Wyobraźcie sobie, że jesteście w Hiszpanii, przechadzacie się po nadmorskim bulwarze dookoła Was piękne plaże, palmy, szum morza i oczywiście lokalne restauracje. Wchodzicie do jednej z nich, oczekując pysznego posiłku. Do waszego stolika podchodzi kelner, z uśmiechem na twarzy pytając - "Hola como esta, puedo ayudarle en algo?". Oczekując na zamówienie widzicie jak do środka napływa coraz większa ilość gości. Stoliki zapełniają się głodnymi ludźmi, kelnerzy krzątają się po sali nosząc kolorowe, pachnące i pysznie wyglądające dania. Na sam widok ślinka cieknie. Drzwi od kuchni otwierają się, ukazując kelnera niosącego talerze, podchodzi do waszego stolika, podaje mówiąc - "Bon appétit". Czar pryska, jesteście z powrotem w swoim domu i myślicie co przyrządzić na obiad? Pomysł jest, a zatem - Zapraszam do kuchni!

Składniki:
Porcja dla 4 osób.
  • 6 - 8 średnich ziemniaków
  • 1 kiełbasa chorizo 
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 250 ml bulionu
  • 10 - 15 zielonych oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki 
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Półtwarde ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Chorizo kroimy w pół plasterki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i chorizo. Smażymy do momentu kiedy kiełbasa stanie się chrupka. Zdejmujemy z patelni na metalowe sitko (plastikowe może się odbarwić) umieszczone w małej miseczce. Nie chcemy przecież żeby ten pyszny tłuszczyk się zmarnował.
  • Przecieramy ręcznikiem papierowym patelnię po chorizo, aby nie zostały tam żadne drobinki kiełbasy, które mogą się przypalić. Wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i chili. Smażymy do zeszklenia się cebulki, dodajemy paprykę i pokrojone ziemniaczki w grube na około 1 centymetr plastry.
  • Wszystko delikatnie mieszamy, uważając aby nie połamać ziemniaków. Smażymy przez około 5 - 8 minut aż ziemniaczki się zrumienią. Wlewamy bulion i znowu delikatnie mieszamy. Kiedy bulion zredukuje się do połowy swoje objętości wlewamy wino i mieszamy po raz kolejny dusząc przez około 2 - 3 minuty.
  • Wykładamy na talerz posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekaną natką pietruszki. 
Gotowe! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz