czwartek, 4 kwietnia 2013

Papryka chili


Papryka,  a właściwie jej najostrzejsza odmiana, pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki, skąd rozpoczęła się jej wędrówka po całym świecie. W Meksyku urządziła istną kuchenną rewolucję dzięki Azteckim wierzeniom. Podobno spożywanie jej w dużych ilościach wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie złowrogą moc rzucania czarów na innych ludzi. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który jak wiadomo przez pomyłkę odkrył Amerykę. 


W kuchni chili nie ma sobie równych, jedynie gdzieś w oddali, w cieniu ostrości znajduje się pieprz czarny. Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy spożywaniu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Kapsaicyna ma właściwości bakteriobójcze i przeciwbólowe. Wpływa również na wydzielanie soków trawiennych i żółci, pobudza krążenie i przemianę materii, a także ma działanie antynowotworowe (rak prostaty i trzustki). Niestety zbyt duża dawka kapsaicyny może być śmiertelna, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach, a kobiety w ciąży bądź karmiące piersią powinny jej unikać.

Chili spożywana jest postaci surowej, suszonej, mrożonej, marynowanej oraz jako składnik sosów. W gulaszu czy paprykarzu chili czuje się jak ryba w wodzie. Świetnie nadaje się do dań z fasoli, soczewicy, potrawom z drobiu nadaje właściwego charakteru, inaczej z nią smakuje także zupa z dodatkiem mięsa.

Kilka porad dotyczących chili.
  • świeże chili powinni być twarde i połyskliwe
  • im mniejsza papryczka, tym ostrzejsza
  • im bardziej intensywny zapach po przekrojeniu, tym papryczka ostrzejsza
  • dla zmniejszenia pikanterii, kroimy papryczkę od strony kwiatu i usuwamy pestki 
  • piekący smak neutralizujemy pijąc mleko lub jogurt, nigdy wodę lub piwo
  • chili uwalnia endorfiny, daje poczucie szczęścia
  • uważane jest za afrodyzjak



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz