sobota, 6 kwietnia 2013

Sałatka z awokado i szpinakiem


Przyznam przed wami, że nie zawsze byłem smakoszem szpinaku i awokado, ale z biegiem lat moje smaki się zmieniły i w końcu dorosłem do tak niecodziennych smaków.
Awokado i szpinak dwa trudne do sklasyfikowania smaki. Dla mnie awokado ma delikatny, wręcz aksamitny maślano orzechowy smak. Jeśli chodzi o szpinak, jest on w zasadzie bez smaku, za to świetnie absorbuje smaki innych składników i dopiero wtedy ujawnia się jego prawdziwe oblicze. Jeśli nigdy nie próbowaliście lub nie przepadacie za awokado i szpinakiem, gorąco was zachęcam do odkrycia i poszerzenia ich cudownych walorów smakowych. Zapraszam do kuchni!


Składniki:
Porcja dla 2 osób.
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 awokado
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 4 łyżki migdałów
  • 10 zielonych oliwek
  • sos balsamiczny
Sposób przygotowania:
Sos balsamiczny.
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sałatka.
  • Przygotowujemy sos balsamiczny zgodnie z powyższym przepisem.
  • Z liści szpinaku odkrawamy twarde łodyżki, myjemy i odkładamy na sitko aby obciekło z nadmiaru wody.
  • Cebulę kroimy na cienkie piórka, obieramy pomarańczę i kroimy na mniejsze części.
  • Obrane migdały prażymy na suchej patelni.
  • Oliwki przekrawamy na pół.
  • Obieramy awokado i kroimy na grubą kostkę.
  • Pomarańczę, cebulę, oliwki, awokado i szpinak wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy z połową naszego sosu.
Podajemy posypując prażonymi migdałami i polewając sosem balsamicznym.

Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz