niedziela, 7 kwietnia 2013

Sól

Dzisiaj sól jest tak powszechna, że stosujemy ją do wszystkiego. Produkowana w różnych postaciach i formach, wykorzystywana  w kuchni i przemyśle. Począwszy od doprawiania potraw, poprzez konserwowanie ryb i mięs, a skończywszy na posypywaniu nią dróg w czasie zimy. Historia soli jaką dziś znamy sięga czasów starożytnych, gdzie była używana jako ofiara dla bogów, środek płatniczy (wytwarzano z niej nawet monety) oraz środek leczniczy. Ale to Rzymianom zawdzięczamy odkrycie zdolności konserwujących soli. Stosowali ją do przedłużenia świeżości mięs, ryb, warzyw, czy serów. 

Sól i zdrowie.

Obecnie sól znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, niestety przez to spożywamy jej zbyt wiele, co może powodować problemy. Dzienne zapotrzebowanie soli dla osoby dorosłej wynosi 1 gram.

Negatywne skutki spożycia soli:
  • nadciśnienia tętnicze, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy)
  • powoduje przyspieszenie zmian miażdżycowych, choroby niedokrwistej serca i udarów mózgu
  • nadmiar podaży soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie
Pozytywny wpływ spożycia soli:
  • sól utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową
  • reguluje gospodarkę wodną organizmu
  • zawarty w soli chlorek sodu ma wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Sód odpowiada za utrzymanie właściwej objętości i ciśnienia krwi, a także transport wielu składników odżywczych, takich jak witaminy, cukry i aminokwasy
  • dzięki wysokiej zawartości jodu jest ona wykorzystywana podczas leczenia chorób dróg oddechowych
  • oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych składników przemiany materii.
Rodzaje soli.
  • Sól kamienna

Sól kamienna jest to chlorek sodu NaCl o zawartości prawie 40% sodu i 60% chloru, często zawiera domieszkę chlorku wapnia i magnezu. Wydobywa się ją w kopalniach podziemnych w postaci bloków, kamieni lub brył. Następnie kruszona do postaci proszku i pakowana. Charakteryzuje ją doskonała rozpuszczalność w wodzie.
  • Sól warzona

Sól warzona jest oczyszczoną solą kamienną. Zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu. Sól warzona stosowana jako przyprawa oraz składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych. Jej wartość spożywcza jest pogorszona o brak mikroelementów występujących w naturalnej soli kamiennej, natomiast smak poprawiony, bardziej słony w porównaniu z solą kamienną, która może mieć posmak gorzkawy. Sól warzona jest sztucznie wzbogacana o jod. Najczęściej zawiera antyzbrylacz E536, który po kontakcie z kwasami żołądkowymi wydziela trujący cyjanowodór.

  • Sól morska

Sól morska jest bardziej wartościowa od soli kamiennej, ponieważ zawiera tylko 34 % chlorku sodu i jest bogata w mikroelementy. Sól tę uzyskuje się metodą naturalną, przez odparowanie wody morskiej w specjalnych odparownikach. Im wyższa temperatura, w jakiej przebiega proces odparowywania, tym otrzymana sól jest delikatniejsza, bielsza i zawiera mniejszą ilość zanieczyszczeń. Morska sól ma naturalną zawartość jodu, ale jego zawartość wynosi, w zależności od miejsca wydobycia, zaledwie ok. 0,5 do 5 mg/kg soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz