niedziela, 21 kwietnia 2013

Triki i techniki cz. 4

Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w kuchni. 

Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie.


 

Część czwarta - ogólne.
  • Obierając ząbek czosnku zmiażdż go pod ostrzem noża, łupina odejdzie z łatwością. W podobny sposób obieramy całą główkę, kłądziemy główkę czosnku na desce i miażdżymy ją ręką, całość wkładamy do miski i przykrywamy. Potrząsamy energicznie przez kilka sekund i gotowe cały czasnek obrany.
  • Roztarcie posiekanego czosnku z odrobiną soli wydobywa z niego cały aromat.
  • Zest ze skórek owocowych zrobisz na małych oczkach tarki. Wykonuj długie pociągnięcia i uważaj aby zetrzeć tylko wierzch skórki nie docierając do białej, gorzkiej części.
  • Imbir najlepiej obiera się łyżeczką.
  • Ogórka obieramy zaczynając od jasnej strony, nie będą gorzkie.
  • Cielęcinę doprawiamy pod koniec gotowania, nie zrobi się twarda.
  • Stare ziemniaki zalej zimną wodą, a następnie ugotuj.
  • Młode ziemniaki wrzuć do wrzącej wody aby je ugotować.
  • Warzywa uduś na wolnym ogniu z dodatkiem masła, soli i pieprzu, a podbijesz ich naturalny smak.
  • Jeśli chcesz pokroić cienko boczek lub mięso na carpaccio, włóż je do zamrażalnika i poczekaj aż będzie lekko zmrożone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz