Dziś cofnę się do zamierzchłych czasów swojego dzieciństwa. Czasu kiedy większość dnia spędzałem na świeżym powietrzu, a ogródki działkowe zamiast schludnego trawnika przypominały małe pola uprawne. Tu świeża młoda marchewka, tam słodki zielony groszek i pyszne pomidorki. Oczywiście nie mogło się obejść bez pysznych truskawek, malin, wiśni i jabłek. Całe to dobrodziejstwo przeobrażało się w najróżniejsze potrawy jak, naleśniki z owocami i bitą śmietaną, kompot truskawkowy, kogel mogel z malinami i oczywiście ryż z jabłkami. To właśnie są "Smaki mojego dzieciństwa", a teraz wy poszukajcie swoich. Zapraszam do kuchni!
Składniki:
- 1 kg jabłek (polecam odmianę Ligol lub Delikates)
- 400 g ryżu
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 ziarna kardamonu
- cynamon mielony (ilość zależy od upodobań)
- sok z połowy cytryny
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Ryż zalewamy mlekiem dodajemy lekko zgniecione ziarna kardamonu, esencję waniliową i połowę soku z cytryny. Gotujemy około 8 - 10 minut pod przykryciem, ryż powinien być al dente.
- Jabłka dokładnie myjemy i ucieramy na tarce na grubych oczkach (nie obieramy ze skórki), skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy połową ugotowanego ryżu. Posypujemy połową cukru. Następnie warstwa jabłek, którą posypujemy cynamonem. Na górę wykładamy resztę ryżu, posypujemy cukrem i cynamonem.
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 10 minut. Następnie podnosimy temperaturę do 200 stopni, włączamy górny opiekacz i zapiekamy przez 8 - 10 minut (na górnej warstwie utworzy się pyszna chrupiąca skorupka).
Gotowe!
Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami: bita śmietana, cukier lub polewa czekoladowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz