sobota, 2 listopada 2013

Ryż z jabłkami

Dziś cofnę się do zamierzchłych czasów swojego dzieciństwa. Czasu kiedy większość dnia spędzałem na świeżym powietrzu, a ogródki działkowe zamiast schludnego trawnika przypominały małe pola uprawne. Tu świeża młoda marchewka, tam słodki zielony groszek i pyszne pomidorki. Oczywiście nie mogło się obejść bez pysznych truskawek, malin, wiśni i jabłek. Całe to dobrodziejstwo przeobrażało się w najróżniejsze potrawy jak, naleśniki z owocami i bitą śmietaną, kompot truskawkowy, kogel mogel z malinami i oczywiście ryż z jabłkami. To właśnie są "Smaki mojego dzieciństwa", a teraz wy poszukajcie swoich. Zapraszam do kuchni!


Składniki:
  • 1 kg jabłek (polecam odmianę Ligol lub Delikates)
  • 400 g ryżu
  • 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 ziarna kardamonu
  • cynamon mielony (ilość zależy od upodobań)
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy

 Sposób przygotowania:
  • Ryż zalewamy mlekiem dodajemy lekko zgniecione ziarna kardamonu, esencję waniliową i połowę soku z cytryny. Gotujemy około 8 - 10 minut pod przykryciem, ryż powinien być al dente.
  • Jabłka dokładnie myjemy i ucieramy na tarce na grubych oczkach (nie obieramy ze skórki), skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy połową ugotowanego ryżu. Posypujemy połową cukru. Następnie warstwa jabłek, którą posypujemy cynamonem. Na górę wykładamy resztę ryżu, posypujemy cukrem i cynamonem.
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 10 minut. Następnie podnosimy temperaturę do 200 stopni, włączamy górny opiekacz i zapiekamy przez 8 - 10 minut (na górnej warstwie utworzy się pyszna chrupiąca skorupka).
Gotowe!

Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami: bita śmietana, cukier lub polewa czekoladowa. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz