Pieprz jest to wieloletnia roślina pnąca, która w warunkach naturalnych oplata drzewo niczym winogrono i sięga 11 metrów. Obecnie uprawiana na tyczkach i osiąga 2 metry długości, a jej owoce to pestki lub jagody.
Już w starożytnym Rzymie pieprz był ceniony za walory smakowe oraz właściwości lecznicze. Miał pobudzać apetyt, łaknienie, ułatwiać kichanie, leczyć gorączkę i oczywiście uważany był za afrodyzjak. Dzisiaj pieprz stał się zaraz po soli najpopularniejszą przyprawą na świecie, na stoły europy trafił z Półwyspu Indyjskiego w V wieku p.n.e. Obecnie pieprz sprowadzany jest niemal z każdego zakątka świata z Indii, Indonezji, Ekwadoru czy Brazylii. Oczywiście pieprz z każdego regionu ma inny smak, zapach i aromat.
Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. Większość
gatunków zawiera olejki eteryczne, to właśnie one wywołują u nas
kichanie. Natomiast ostry smak pieprzu zawdzięczamy alkaloidowi zwanemu piperyną.
- Pieprz czarny
Ziarna czarnego pieprzu zbiera się zanim dojrzeją, następnie krótko się gotuje, suszy i poddaje fermentacji. Dodajemy je do zup, potraw mięsnych i rybnych, sosów, warzyw czy marynat. To przyprawa, z której przygotowuje się również pieprzówkę, bardzo dobrą nalewkę na trawienie. Czarnym pieprzem ziarnistym przyprawia się potrawy na początku przyrządzania, a mielonym – na końcu.
- Pieprz biały
Zbierane są dojrzałe owoce pieprzu czarnego, które moczy się, zdejmuje powłokę zewnętrzną, zachowując jasną pestkę, którą następnie poddaje się suszeniu. Pieprz biały jest znacznie delikatniejszy i subtelniejszy w smaku. Ma za to bardziej intensywny zapach. Ziarna można dodawać do marynat. Zmielony jest natomiast idealnym dodatkiem do potraw z drobiu czy ryb, a także do ziemniaków, jasnych zup i sosów, np. beszamelu.
- Pieprz zielony
Zbierane są niedojrzałe zielone owoce pieprzu czarnego, suszone lub marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką. Pieprz zielony jest zdecydowanie najłagodniejszy, w smaku jest lekko słodkawy i odświeżający. Świetnie nadaje się do sałatek, sosów pieczeniowych lub przygotowanych na bazie masła lub śmietany.
- Pieprz długi
Wśród wszystkich znanych mi odmian pieprzu, jest najbardziej egzotyczny. Chociaż wyglądem różni się znacząco od pieprzu czarnego można go stosować w ten sam sposób. Pieprz długi ma przyjemny słodkawo cytrynowy smak i jest ostrzejszy od pieprzu czarnego,. Doskonale harmonizuje z: imbirem, trawą cytrynową, limetką, listkami zielonej pietruszki, szczypiorkiem, i majerankiem. Idealnie nadaje się do słodkawych sosów z dziczyzny czy nadziewanych owocami kaczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz