Pewnie
wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w
kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli
tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się
podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam
usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w
kuchni.
Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie.
Część druga - przyprawy.
- Przyprawy przechowuj w szczelnych pojemnikach aby zachować ich świeżość i aromat.
- Nigdy nie sól jajek przed lub w czasie smażenia (psuje to teksturę jajek i pozbawia je koloru), zawsze rób to na końcu zaraz przed podaniem.
- W pełni wykorzystaj swój młynek do pieprzu. Reguluj grubość mielenia za pomocą pokrętła umieszczonego na górze lub spodzie młynka:
- drobno mielony - świetnie nadaje się do doprawiania zup i sosów;
- średnio mielony - idealny do generalnego doprawiania;
- grubo mielony - przyprawiaj nim steki i ryby.
- Nie chcesz by chilli było zbyt ostre, pozbądź się pestek z wnętrza.
- Ususz kilka papryczek chilli, rozwieszając je na sznurku. Później możesz zrobić z nich płatki lub zmielić na proszek.
- Sproszkowane chilli świetnie nadaje się jako dodatek do czekoladowych deserów lub w połączeniu z owocami.
- Świeży sok z cytryny neutralizuje podrażnienia skóry po kontakcie z chilli.
- Przyprawy ucieraj w moździerzu aby wydobyć z nich pełny aromat.
- Laskę wanilii pozbawioną nasion możesz włożyć do cukru.
- Świeżo zmieloną mieszankę przypraw możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 miesiące, później tracą swój aromat i moc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz