Pewnie
wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w
kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli
tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się
podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam
usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w
kuchni.
Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie.
Tabela odmian i typów kulinarnych ziemniaków:
Dzisiaj coś dla tych, którzy wchodząc do sklepu z zamiarem zakupu ziemniaków zwracają uwagę na przeznaczenie kulinarne tego warzywa.
Typ kulinarny
|
Odmiany
|
Opis
|
A
|
Accent, Albina, Belana, Bellinda, Colette, Cykada, Frezja,
Mariska, Regina, Venezia
|
Zachowujące formę – takie najlepiej nadają
się na sałatki, kartofle smażone i w łupince, na grilla oraz do zup
|
AB
|
Almera, Altesse,
Annabelle, Clarissa, Dali, Denar, Hubal, Impala, Karatop, Krasa, Lord,
Viviana, Orchestra, Zenia
|
TYP AB – sałatkowy, wszechstronnie
użytkowy.
|
B
|
Albina, Aksamitka, Ania, Atol, Balbina, Baszta, Beata,
Bellarosa, Bila, Danusia, Colette, Drop, Ewelina, Fala, Felsina, Fresco,
Gala, Gloria, Irga, Irys, Jagna, Jagoda, Jaśmin, Jelly, Kolia, Latona, Lotos,
Malwa, Maryna, Mors, Muza, Nandina, Oda, Orlik, Orłan, Perkoz, Red Sonia,
Rosalind, Ruta, Rybitwa, Rywal, Sante, Signal, Sumak, Tara, Timate, Tokaj,
Triada, Vital, Wawrzyn, Wigry, Wiking, Wolfram
|
Typ ten obejmuje odmiany ogólnoużytkowe,
które nadają się zarówno do smażenia, jak i do gotowania. Na naszych
talerzach pojawiają się zazwyczaj jako jako dodatek do mięs i sosów
albo w postaci frytek.
|
BC
|
Agnes, Ametyst, Amora,
Augusta, Arkadia, Benek, Bryza, Cekin, Courage, Courlan,
Elida, Ewelina, Etola, Fianna, Finezja, Florina, Fregata, Gawin,
Gracja, Gustaw, Ibis, Janka, Jurata, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Veronie,
Marlen, Miłek, Quincy, Pirol, Redstar, Soplica, Tajfun, Tetyda,
|
TYP BC
– wszechstronnie użytkowy, raczej mączysty
|
C
|
Anielka, Aster, Barycz, Bursztyn, Bzura,
Centa, Ceza, Etiuda, Grot, Honorata, Karlena, Koral, Kos, Legenda, Lena,
Mila, Salto
|
Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy,
rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Dlatego sprawdzają się w purée,
kopytkach, pyzach, knedlach, kartaczach, czy plackach. Mogą też stanowić bazę do wypieków i zagęszczania zup.
|
Wersja do pobrania - Tabela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz