Gdyby nie John Harvey Kellogg i jego odkrycie nigdy nie poznalibyśmy niepowtarzalnego smaku masła orzechowego. To właśnie w jego sanatorium podawano na śniadanie kanapki z masłem orzechowym i płatki kukurydziane z mlekiem, których również był wynalazcą.
Przygotowanie masła orzechowego w domowym zaciszu jest dziecinnie proste, ale wymaga od nas troszeczkę czasu. Za to otrzymamy produkt pozbawiony wszelkich konserwantów, zagęszczaczy i sztucznych ulepszaczy smaku jakie są dodawane do produktów dostępnych na półkach sklepowych. Jeśli macie ochotę na domowe masło orzechowe - Zapraszam do kuchni!
Składniki:
- 500 g orzechów ziemnych
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- orzechy obieramy z łupinek (nie kupujmy obranych orzechów na wagę gdyż są one zwietrzałe i mogą zawierać różnego rodzaju pleśni), wrzucamy na zimną patelnię i prażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (orzechy należy często mieszać aby się nie przypaliły)
- po uprażeniu odkładamy do wystygnięcia
- ostudzone orzechy wkładamy do blendera i miksujemy przez kilka sekund na najwyższych obrotach, mieszamy i znowu miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i powtarzamy czynności miksowania i mieszania aż do uzyskania gładkiej kremowej masy (!!! uważać aby nie przegrzać blendera !!!).
- doprawiamy solą do smaku
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz