środa, 4 grudnia 2013

Masło orzechowe

Gdyby nie John Harvey Kellogg i jego odkrycie nigdy nie poznalibyśmy niepowtarzalnego smaku masła orzechowego. To właśnie w jego sanatorium podawano na śniadanie kanapki z masłem orzechowym i płatki kukurydziane z mlekiem, których również był wynalazcą. 
Przygotowanie masła orzechowego w domowym zaciszu jest dziecinnie proste, ale wymaga od nas troszeczkę czasu. Za to otrzymamy produkt pozbawiony wszelkich konserwantów, zagęszczaczy i sztucznych ulepszaczy smaku jakie są dodawane do produktów dostępnych na półkach sklepowych. Jeśli macie ochotę na domowe masło orzechowe - Zapraszam do kuchni!





Składniki:
  • 500 g orzechów ziemnych
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
  • orzechy obieramy z łupinek (nie kupujmy obranych orzechów na wagę gdyż są one zwietrzałe i mogą zawierać różnego rodzaju pleśni), wrzucamy na zimną patelnię i prażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (orzechy należy często mieszać aby się nie przypaliły)
  • po uprażeniu odkładamy do wystygnięcia
  • ostudzone orzechy wkładamy do blendera i miksujemy przez kilka sekund na najwyższych obrotach, mieszamy i znowu miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i powtarzamy czynności miksowania i mieszania aż do uzyskania gładkiej kremowej masy (!!! uważać aby nie przegrzać blendera !!!).
  • doprawiamy solą do smaku 
 Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz