Pamiętam jak dziś, kiedy pierwszy raz jadłem kluski na parze. Szkolna stołówka, kolejka do okienka kuchennego, a tam coś dziwnego. Co to może być - pomyślałem. W końcu moja kolej, dostaję 2 kluski, przynajmniej tak mi się wydaje, każda na pół talerza, a wszystko oblane jakimś dziwnym sosem. Chyba był to sos truskawkowy, pewności nie mam. Dziś pokażę wam moją wersję tego dania i prostotę jego wykonania. Zapraszam do kuchni!
Składniki:
Porcja dla 4 osób.
Kluski na parze:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 50g świeżych drożdży
- 100 g gorzkiej czekolady 70%;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki cukru pudru (ilość zależy od słodkości sosu jaką chcecie uzyskać);
- 150 ml mleka
- laska wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
Kluseczki:
Kluseczki:
- Drożdże, mleko, cukier i 2 łyżek mąki robimy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w jakieś ciepłe miejsce.
- W reszcie mąki robimy zagłębienie tzw. "krater" dodajemy olej i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką masę. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę wielkości pięści, układamy na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki umieszczamy w garnku do gotowania na parze, gotujemy przez około 8 - 10 minut.
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, ziarna i laskę wanilii, zagotowujemy.
- Gdy mleko zacznie się gotować (uważać żeby nie przypalić) zdejmujemy z gazu i dodajemy pokruszoną czekoladę. Energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy masło cały czas mieszając.
Sos możemy przelać do słoika i przechowywać w lodówce przez miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz