Mamy wiosnę, mimo iż za oknem zima wciąż kąsa mrozem, a słońce wyjdzie zza chmur tylko na chwile, już teraz chciałbym abyście wiedzieli jak wykorzystać wiosenne specjały. Wkrótce w sklepach pojawią się nowalijki, botwinka, kalafior, młode ziemniaczki i pyszna młoda kapustka. Najlepsze gołąbki, są właśnie z młodej kapusty, której delikatny smak nie ma sobie równych, a jej głęboki zielony kolor pięknie kontrastuje z czerwienią pomidorowego sosu. Zapraszam do kuchni!
Składniki:
Porcja dla 4 - 6 osób.
Farsz:
- 1 główka młodej kapusty
- 600 – 800 g mięsa mielonego
- 150 g ryżu
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 papryczka chili bez pestek
- Sól i pieprz
Gołąbki:
- Gotujemy ryż na pół twardo (al dente) w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do obcieknięcia.
- Mięso smażymy na patelni, gdy woda odparują, a mięso zacznie się rumienić dodajemy drobno posiekaną cebulą i smażymy do jej zeszklenia. Przekładamy całość do miski.
- Zdejmujemy liście kapusty i gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Gdy liście zmiękną wyciągamy i wkładamy do zimnej wody. W ten sposób liście nie stracą pięknego zielonego koloru. Pozostawiamy do obcieknięcia.
- Usmażone z cebulą mięso łączymy z ryżem, dodajemy zioła, jaja, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy. Całość smażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia około 4-5 min z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 10 minut. W między czasie przygotowujemy sos.
- Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i chili podsmażamy na oliwie. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy łyżkę cukru i smażymy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować.
- Do garnka wlewamy pomidory. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos zgęstnieje (w razie konieczności można dodać łyżeczkę mąki wymieszanej z zimną wodą lub koncentratu pomidorowego). Miksujemy, a następnie dodajemy naszą przesmażoną cebulę. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 min, żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz