sobota, 23 marca 2013

Triki i techniki cz. 1

Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w kuchni. 

Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie. 




Część pierwsza - mięso i ryby.
  • Przed smażeniem dobrze rozgrzej patelnie.
  • Rozgrzej piekarnik na 20 minut przed pieczeniem.
  • Wyciągnij mięso z lodówki przed gotowaniem/pieczeniem/smażeniem, aby uzyskało temperaturę pokojową, mięso będzie miękkie, soczyste i zachowa smak.
  • Daj mięsu odpocząć po upieczeniu lub usmażeniu (połowa czasu smażenia), będzie delikatniejsze i bardziej soczyste.
  • Mięso podczas smażenia nie zrobi się łykowate, jeśli będziesz je podlewać sokami z patelni lub ciepłym płynem (woda lub bulion).
  • Steki wołowe solimy po usmażeniu, nie stracą soczystości i nie stwardnieją.
  • Jeśli posolisz wątróbkę przed smażeniem, to stwardnieje, dlatego rób to dopiero po usmażeniu, zaraz przed podaniem.
  • Duszone mięso podlane zimną wodą może stwardnieć, dlatego lepiej je podlć zagotowaną, gorącą wodą.
  • Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją octem i odstawisz na około 10 minut.
  • Zawsze smaż ryby bez przykrycia. Tylko wtedy będą chrupkie.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz