poniedziałek, 25 marca 2013

Brzoskwinie z syropem pomarańczowym

Zimowe popołudnie, za oknem śnieg i mróz, a wyczuwalna u wszystkich tęsknota za latem i ciepłym słońcem daje się we znaki. Tu z pomocą przyszły brzoskwinie, ich smak zawsze przypomina mi lato, a intensywny kolor i okrągły kształt jest niczym słońce, które wylądowało na talerzu. 
Jeśli i wy tęsknicie na ciepłymi dniami lata, nic nie stoi na przeszkodzie aby skrócić sobie oczekiwanie i zjeść coś pysznego. Zapraszam do kuchni!




Składniki:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 pomarańcze
  • 1 śmietana kremówka 36%
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Porcja dla 4 osób.

  • Brzoskwinie wyciągamy z puszki i kładziemy na sitku żeby obciekły z nadmiaru soku.
  • Ubijamy śmietanę, gdy śmietana się zetnie dodajemy  cukier, zest z jednej pomarańczy i esencje waniliową. Wstawiamy do lodówki.
  • Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i wszystko wlewamy do garnka razem z miąższem. Redukujemy poprzez odparowanie nadmiaru płynu. Gdy nasz syrop zrobi się gęsty zdejmujemy z gazu i próbujemy, w razie konieczności dodajemy odrobinę cukru. Przecedzamy przez drobne sitko aby pozbyć się miąższu (można go wykorzystać np. do herbaty).
  • Brzoskwinie układamy na talerzu, dodajemy śmietanę i syrop. Wszystko dekorujemy płatkami czekolady.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz