Papryka należy do dużej rodziny warzyw psiankowatych, czyli jest dość blisko spokrewniona z pomidorami i bakłażanami. Do Europy przybyła w XV wieku, a na dobre zagościła na naszych stołach w wieku XIX. Jej walory smakowe i różnorodne zastosowanie najszybciej docenili Węgrzy, gdzie stała się podstawą lokalnej kuchni. Leczo, jest najlepszym przykładem potrawy z udziałem papryki jako składnika głównego.
Odmian tego warzywa jest wiele, różnią się od siebie kształtem, rozmiarem, kolorem i smakiem. Mogą przyjmować barwę czerwoną, zółtą lub zieloną. Smak owoców może być słodki lub ostry.Jednak bez względu na to, którą z odmian najbardziej preferujemy, powinna ona wylądować w naszym jadłospisie. Papryka jest bogata w witaminę C (jest jej pięciokrotnie więcej niż w cytrynie), a także traci ją najwolniej podczas obróbki termicznej. Oprócz witaminy C, świeża papryka ma wiele witamin z grupy B, witaminy E, K oraz związków mineralnych takich jak:
- wapń - stanowi główny budulec kości
- potas - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadciśnieniu
- żelazo - wspomaga wątrobę i odporność organizmu
- magnez - jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu witaminy C.
Papryka jest warzywem niskokalorycznym, a obecne w niej substancje odżywcze wzmacniają i uszczelniają naczynia
krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, działają moczopędnie, zwiększają
odporność organizmu. Ostre odmiany papryki zawierają alkaloid zwany kapsaicyną, o którym napiszę więcej w osobnym temacie poświęconym papryce chilli.
Papryka słodka, ma mocny aromat oraz jak sama nazwa wskazuje słodkawy smak. Jest nie tylko przyprawą ale i barwnikiem nadającym zupom, gulaszom i sosom intensywny czerwony kolor.
Papryka ostra, ma palący smak, dlatego należy jej używać z rozwagą. Dodajemy ją pod koniec gotowania gdyż przypalona gorzknieje i psuje smak. Najczęściej stosowana w kuchni węgierskiej i meksykańskiej.
Zakup i przechowywanie.
Kupując paprykę powinniśmy wybierać te, które mają lśniącą i nie pomarszczoną skórkę. Świeża papryka powinna być twarda i jędrna, wolna od obcych zapachów, o jednolitym, intensywnym kolorze. Papryka zachowa świeżość do 12 dni jeśli będziemy ją przechowywać w temperaturze od 7 do 14 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz