Filet z kurczaka, gości na naszych stołach bardzo często, ale większość z nas jada go pod postacią zwykłego kotleta. Chciałbym abyście na nowo odkryli ten szczególny kawałek drobiu, gdyż ilość sposobów przygotowania jest niezliczona. Oto przed wami jedna z moich wersji. Soczysty, delikatny i aromatyczny filet z kurczaka w połączeniu z aksamitnym grzybowym musem i chrupiącym ciastem francuskim to trio doskonałe. Zapraszam do kuchni!
Składniki:
Porcja dla 2 osób.
- 2 filety z kurczaka
- 250 g pieczarek lub innych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 papryczka chilli (bez pestek)
- 1 łyżeczka zestu z cytryny
- 25 g masła
- 1 jajko
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozmaryn, paprykę chilli drobno siekamy, dodajemy sok i zest z cytryny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w przygotowanej marynacie, odstawiamy na godzinę.
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z roztopionym masłem, dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu do całkowitego odparowania wody. Następnie wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Filety wyjmujemy z marynaty i obsmażamy z każdej strony na złoto.
- Cisto rozkładamy na blacie, dzielimy na pół (sprawdzamy czy wielkość cista jest wystarczająca do zawinięcia naszego kurczaka, jeśli nie lekko rozwałkowujemy). Obie połówki smarujemy musem z pieczarek, pozostawiając po około 2 cm czystego ciasta z każdej strony. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, na środku układamy filet z kurczaka i szczelnie owijamy go ciastem (w razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę musu z pieczarek, aby otoczył naszego kurczaka).
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, cisto smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz