Dynia to jedno z najbardziej
rozpoznawalnych jesiennych warzyw. Pochodzi z Ameryki Południowej i
obejmuje 20 gatunków, które zachęcają nas do zakupu swoim różnorodnym
kształtem, kolorem i smakiem. Dynia w ostatnich latach stała się bardzo
popularna, a to za sprawą Halloween. Miąższ dyni jest doskonałym
środkiem dietetycznym, który można spożywać utarty drobno
jako dodatek do surówek, bądź po ugotowaniu jako dodatek do mięs, albo
przerobiony na dżem. Z kwiatów dyni można przyrządzać smaczne sałatki.
Dynia zwyczajna.
Dynia zwyczajna była uprawiana w ogródkach i na polach
uprawnych na długo zanim inne gatunki zawędrowały do naszych kuchni.
Dynia zwyczajna ma okrągły lub podłużny kształt, kolor skórki od
zielonkawego do jasnożółtego lub pomarańczowego, a miąższ może być żółty
lub pomarańczowy.
Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45 kg. Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, ten rodzaj dyni najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru.
Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45 kg. Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, ten rodzaj dyni najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz