poniedziałek, 11 listopada 2013

Jabłka w delikatnym cieście.


Kolejny odcinek cyklu "Smaki mojego dzieciństwa" - Racuchy.
Racuchy są typową potrawą polskiej kuchni ludowej. Na Śląsku, tradycyjne racuchy zwane są również "dołkami" (okolice gminy Kamienica Polska). Robione z ciasta drożdżowego, smażone na tłuszczu z obu stron, podawane z cukrem lub powidłami, często jako przekąska na sylwestra i ostatki lub samodzielne danie obiadowe.
Za każdym razem gdy w domu robimy racuchy pierwszy kęs zawsze przenosi mnie daleko w przeszłość. Do czasu beztroskiego dzieciństwa, kiedy to pochłaniało się obiad jak najszybciej i wybiegało na podwórko. Pamiętam, że wychodziłem z domu trzymając jednego pysznego racucha w ręce lub kilka w woreczku, aby poczęstować kolegów. Uwielbiam racuchy ze śmietaną, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Chyba słyszę jak ślinka wam cieknie - Zapraszam do kuchni!




Składniki:
  • 500g jabłek
  • 25 dkg mąki
  • 250 ml litra wody
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  •  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, uważając aby nie złamać puszystości piany.
  • Jabłka dokładnie myjemy,  obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości 1 cm.
  • Plastry jabłek zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor.
Gotowe!

Podajemy na ciepło lub zimno posypane cukrem pudrem i cynamonem, polane miodem lub syropem klonowym, ewentualnie ze śmietanką lub jogurtem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz