Racuchy są typową potrawą polskiej kuchni ludowej. Na Śląsku, tradycyjne racuchy zwane są również "dołkami" (okolice gminy Kamienica Polska). Robione z ciasta drożdżowego, smażone na tłuszczu z obu stron, podawane z cukrem lub powidłami, często jako przekąska na sylwestra i ostatki lub samodzielne danie obiadowe.
Za każdym razem gdy w domu robimy racuchy pierwszy kęs zawsze przenosi mnie daleko w przeszłość. Do czasu beztroskiego dzieciństwa, kiedy to pochłaniało się obiad jak najszybciej i wybiegało na podwórko. Pamiętam, że wychodziłem z domu trzymając jednego pysznego racucha w ręce lub kilka w woreczku, aby poczęstować kolegów. Uwielbiam racuchy ze śmietaną, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Chyba słyszę jak ślinka wam cieknie - Zapraszam do kuchni!
Składniki:
- 500g jabłek
- 25 dkg mąki
- 250 ml litra wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, uważając aby nie złamać puszystości piany.
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości 1 cm.
- Plastry jabłek zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz