Przyznam przed wami, że nie zawsze byłem smakoszem szpinaku i awokado, ale z biegiem lat moje smaki się zmieniły i w końcu dorosłem do tak niecodziennych smaków.
Awokado i szpinak dwa trudne do sklasyfikowania smaki. Dla mnie awokado ma delikatny, wręcz aksamitny maślano orzechowy smak. Jeśli chodzi o szpinak, jest on w zasadzie bez smaku, za to świetnie absorbuje smaki innych składników i dopiero wtedy ujawnia się jego prawdziwe oblicze. Jeśli nigdy nie próbowaliście lub nie przepadacie za awokado i szpinakiem, gorąco was zachęcam do odkrycia i poszerzenia ich cudownych walorów smakowych. Zapraszam do kuchni!
Składniki:
Porcja dla 2 osób.
- 100 g liści szpinaku
- 1 awokado
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 4 łyżki migdałów
- 10 zielonych oliwek
- sos balsamiczny
Sos balsamiczny.
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
Sałatka.
- Przygotowujemy sos balsamiczny zgodnie z powyższym przepisem.
- Z liści szpinaku odkrawamy twarde łodyżki, myjemy i odkładamy na sitko aby obciekło z nadmiaru wody.
- Cebulę kroimy na cienkie piórka, obieramy pomarańczę i kroimy na mniejsze części.
- Obrane migdały prażymy na suchej patelni.
- Oliwki przekrawamy na pół.
- Obieramy awokado i kroimy na grubą kostkę.
- Pomarańczę, cebulę, oliwki, awokado i szpinak wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy z połową naszego sosu.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz