Składniki:
Porcja dla 2 osób.
- 3 łyżki masła
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kiełbasy myśliwskiej
- 2 łyżki startego parmezanu
- 100 g ryżu do risotto (np. Arborio)
- 150 ml białego wina
- 400 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Na średniej patelni podsmażamy kiełbasę. Kiedy kiełbasa będzie rumiana, dodajemy cebulę i czosnek. Po zeszkleniu cebuli zdejmujemy wszystko z patelni i ostawiamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kiełbasę roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy ryż i podsmażamy przez około 10minut. Kiedy ryż będzie robił się szklisty wlewamy wino, mieszamy na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia płynu.
- Następnie wlewamy pierwszą porcję (około pół szklanki) gorącego bulionu, cały czas mieszamy. Dolewamy kolejną porcję bulionu w momencie gdy ryż wchłonie cały płyn, gotujemy tak przez około 20 minut lub do czasu aż ryż będzie al dente.
- Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy kiełbaskę z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę masła, parmezan, przykrywamy i odstawiamy na trzy minuty.
Podajemy natychmiast z zielonym ogórkiem, natką pietruszki lub cebulą dymką.
Gotowe!
Powiem szczerze, że miałam kilka podejść do tego dania, w różnych wersjach i w końcu się przekonałam, bo jest bardzo sycące i większość wersji robi się naprawdę bardzo łatwo i szybko. W najbliższym czasie planuję sprawdzić ten przepis https://blix.pl/gotuj/przepis/risotto-z-piekarnika/ . Mam nadzieję, że będzie pysznie!
OdpowiedzUsuń