Pewnie
wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w
kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli
tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się
podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam
usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w
kuchni.
Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie.
Gotowanie ryżu.
Porcja dla 2 osób.
- odmierzamy 200 g ryżu (około 1 szklanka)
- dokładnie płuczemy pod zimną wodą w celu pozbycia się pyłu i drobnych skorupek, następnie wrzucamy do garnka
- ryż zalewamy 300 ml zimnej wody (stosunek ryżu do wody 1:1,5 - czyli przy 100 g ryżu użyjemy 150 ml wody itd.)
- doprawiamy solą i pieprzem
- przykrywamy garnek i stawiamy na duży ogień do czasu zagotowania się wody (pokrywki nie podnosimy aż do końca gotowania), następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy przez około 8 - 10 minut
- zdejmujemy z ognia, mieszamy widelcem (ryż będzie lekki i puszysty)
Jeśli chcecie poeksperymentować ze smakiem ryżu, polecam dodanie 2 gwiazdek anyżu lub 3 lekko rozgniecione ziarna kardamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz