Soczysta, delikatna w smaku gruszka, gotowana w czerwonym winie, z dodatkiem przypraw jest idealnym deserem kończącym romantyczny wieczór we dwoje. Przyrządzenie tego deseru nie nastręcza wielu trudności ale wymaga odrobiny czasu i cierpliwości. Za to efekt jest wprost proporcjonalny do nakładu pracy, a wasza druga połówka będzie wam bardzo wdzięczna. Zatem nie traćcie czasu - Zapraszam do kuchni!
Składniki:
Porcja dla 2 osób.
- 2 twarde gruszki
- 3/4 butelki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 - 3 ziarna kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 4 łyżki miodu lub 3 łyżki cukru
- skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego garnka wlewamy wino, wodę, cynamon, lekko rozgniecione nasiona kardamonu i skórkę z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia.
- Obieramy gruszki, zostawiając ogonki. Kiedy nasze wino zacznie się gotować dodajemy gruszki tak aby były przykryte płynem. Gotujemy przez około 20 - 25 minut na średnim ogniu do miękkości (czas gotowania zależy od twardości gruszki, max. 40 minut). Co około 10 minut przewracamy gruszki aby równomiernie nasiąkały płynem.
- Kiedy nasze gruszki zmiękną pozostawiamy w winie do uzyskania pięknego czerwonego koloru.
- Delikatnie wyjmujemy gruszki, resztę płynu przecedzamy i wlewamy część płynu do mniejszego garnka. Z wanilii wyskrobujemy nasionka i dodajemy wraz z resztą laski do wina. Gotujemy na dużym ogniu aż płyn odparuje i zgęstnieje do postaci sosu. Jeśli nasz sos jest zbyt kwaśny dosładzamy.
- Gruszki układamy na talerzu, polewamy ciepłym sosem.
Podajemy z lodami waniliowymi lub kremem mascarpone.
Gotowe!
甠買 瀆 被 (被抶猀), 甠買 抶猀 | TITANNAART
OdpowiedzUsuń甠買 snow peak titanium spork 瀆 surgical steel vs titanium 被 babyliss pro nano titanium (被抶猀), 甠買 抶猀 | TITANNAART. 環利 百家店 家璌 | titanium mokume gane TITANNAART, 闆被, 皡新 日珰. titanium white dominus