czwartek, 17 października 2013

Oregano



Lebiodka pospolita - Origanum vulgare, czyli Oregano. Roślina znana jako dodatek do sosów, mięs, czy alkoholi i oczywiście jako dodatek do pizzy. Oregano rośnie w Północnej Afryce, Europie i Azji. W Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju w zaroślach, na skrajach lasów i nasłonecznionych pagórkach, przez niektórych zwana dzikim majerankiem. Oregano to bardzo popularna roślina wieloletnia, ceniona i wykorzystywana ze względu na swoje walory smakowe jak i właściwości lecznicze, jej właściwości opisywali już Hipokrates i Arystoteles. W średniowieczu zaś zabezpieczać miało przed czarami i złymi urokami. Dziś używa się jej w kuchni oraz w domowej apteczce. Lebiodki używa się także w domowej kosmetyce, podczas regenerujących kąpieli, czy zdrowych naparów.  Oregano najczęściej łączone jest w potrawach z bazylią, majerankiem, tymiankiem i pieprzem.


Uprawa.
  • Chcąc z sukcesem uprawiać oregano, należy zapewnić mu słoneczne i zaciszne stanowisko oraz lekkie i przepuszczalne podłoże. Podłoże warto wzbogacić kompostem, który nie tylko poprawi jego strukturę, ale także dostarczy wielu ważnych składników mineralnych, dzięki którym lebiodka będzie rosła bujniej i osiągnie większe rozmiary. Na jednym stanowisku może być uprawiana przez około 5 lat. Należy pamiętać o spulchnianiu i odchwaszczaniu podłoża, a w przypadku przedłużającej się suszy także podlewaniu. Gatunek mrozoodporny.
  • Zioło można także uprawiać w pojemnikach na balkonie, a także w mieszkaniu. W uprawie pojemnikowej należy pamiętać, aby nie przesadzać z podlewaniem i zapewnić jasne stanowisko. Do uprawy w mieszkaniu najlepiej wybrać odmianę charakteryzującą się mniejszymi rozmiarami. 
  • Ziele możemy pozyskiwać na bieżąco- w razie potrzeby. W przypadku zbioru lebiodkę pospolitą ścinamy na wysokości kilku centymetrów nad ziemią- w okresie jej kwitnienia. Wówczas to, ziele jest najbardziej aromatyczne i najodpowiedniejsze do zbioru.
Właściwości oregano.
  • Origanum vulgare zawiera wiele substancji aktywnie czynnych, które decydują o jego zastosowaniu, zarówno w lecznictwie jak i w kuchni. 
  • Zawiera ono m.in. olejek eteryczny w którego składzie znajdziemy tymol, karwakrol, alkohole, fitoncydy, a a także garbniki, gorycze, flawonoidy,  kwasy organiczne, witaminę C.

Zastosowanie w kuchni.
  • Ze względu na korzenny zapach i gorzkawy smak, lebiodka pospolita znalazła szerokie zastosowanie jako roślina przyprawowa. Zioło bardzo popularne zwłaszcza w kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, a nawet meksykańskiej. 
  • Przyprawa doskonała do różnych mięs, sosów, pizzy, zup, ryb, serów, dań z pomidorami, sałatek, makaronów.
  • Używana jest do przyprawiania niektórych wódek, wina wermut i likierów.

Zastosowanie w lecznictwie.
  • Oregano ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka na różnych płaszczyznach. 
  • Olejek eteryczny ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. 
  • Ziele lebiodki pobudza apetyt, działa wykrztuśnie (kaszel, problemy z układem oddechowym), przeciwbiegunkowo (garbniki) oraz jest stosowane przy atonii jelit, a więc problemach związanych ze skurczami mięśni gładkich lub mięśni poprzecznie prążkowanych. 
  • Stosowana także przy reumatyzmie oraz bezsenności. Ziele może być stosowane w formie naparu oraz licznych mieszanek ziołowych. 

Nalewka z oregano
(pobudza apetyt, reguluje trawienie, likwiduje wzdęcia, odtruwa i ogranicza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym)
 
Weź 4 łyżki suszonego zioła lebiodki i zalej litrem czystej wódki, dodaj jedna łyżka stołowa miodu (najlepiej wrzosowego) zakręcamy i odstawiamy na miesiąc. Po upływie tego czasu odcedź nalewkę i przelej do butelek. Zażywaj łyżkę 3 razy dziennie.

Syrop z oregano
(działa przy kaszlu, przeziębieniu, chorobach zakaźnych i katarze)

Weź równe części ziela lebiodki, ziela tymianku, igliwia lub gałązki sosny, świerku lub modrzewia, liść i kwiat podbiału oraz korzeń lukrecji, zalej 2 szklankami wody, gotuj 5 minut, po czym odstaw na 30 minut. Po upływie czasu przecedź i dodaj pół szklanki cukru, 100ml miodu oraz sok z jednej małej cytryny, dodatkowo dorzuć 30 g gliceryny i 4 goździki oraz szczyptę cynamonu. Wymieszaj i przechowuj w chłodnym miejscu. Zażywaj 4 razy dziennie po 1 łyżce.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz