Na pewno pamiętacie "Aromatyczną gruszkę w winie", ten deser jest po części jego kontynuacją. Wykorzystałem tutaj nasz sos, którego było aż nadto, a szkoda byłoby coś tak pysznego wyrzucić. Wpadłem na pomyśl aby połączyć winno - korzenny wywar, o subtelnej nucie cytrusów, z delikatną brzoskwinią i serkiem mascarpone. Deser jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a równie pyszny jak poprzednik. Nie zatrzymuję was dłużej - Zapraszam do kuchni!
Składniki:
- Płyn pozostały po "Aromatycznej gruszce w winie"
- 2 - 3 łyżeczki żelatyny (w zależności od ilości płynu)
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 200 g serka mascaropne
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Podgrzewamy wywar, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki aż zastygnie.
- Brzoskwinie obieramy, kroimy na połówki lub mniejsze kawałki.
- Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier, mieszamy mikserem. Dodajemy śmietankę i miksujemy przez około 2 minuty.
- Kiedy galaretka będzie gotowa układamy wszystko na talerzu i posypujemy wiórkami czekolady.
Sposób przygotowania (odsłona druga):
- Podgrzewamy wywar, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki aż zastygnie
- Brzoskwinie obieramy i wkładamy do blendera, miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier, mieszamy mikserem. Dodajemy śmietankę i miksujemy przez około 2 minuty.
- Kiedy galaretka będzie gotowa kruszymy ją, wkładamy do wysokiej szklanki, polewamy musem brzoskwiniowym i masą mascarpone. Dekorujemy czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz