czwartek, 10 października 2013

Aromatyczna galaretka w dwóch odsłonach


Na pewno pamiętacie "Aromatyczną gruszkę w winie", ten deser jest po części jego kontynuacją. Wykorzystałem tutaj nasz sos, którego było aż nadto, a szkoda byłoby coś tak pysznego wyrzucić. Wpadłem na pomyśl aby połączyć winno - korzenny wywar, o subtelnej nucie cytrusów, z delikatną brzoskwinią i serkiem mascarpone. Deser jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a równie pyszny jak poprzednik. Nie zatrzymuję was dłużej - Zapraszam do kuchni!




Składniki:
  • Płyn pozostały po "Aromatycznej gruszce w winie"
  • 2 - 3 łyżeczki żelatyny (w zależności od ilości płynu)
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 200 g serka mascaropne
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania (odsłona pierwsza):
  • Podgrzewamy wywar, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki aż zastygnie.
  • Brzoskwinie obieramy, kroimy na połówki lub mniejsze kawałki.
  • Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier, mieszamy mikserem. Dodajemy śmietankę i miksujemy przez około 2 minuty.
  • Kiedy galaretka będzie gotowa układamy wszystko na talerzu i posypujemy wiórkami czekolady.
Gotowe!



Sposób przygotowania (odsłona druga):
  • Podgrzewamy wywar, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki aż zastygnie
  • Brzoskwinie obieramy i wkładamy do blendera, miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier, mieszamy mikserem. Dodajemy śmietankę i miksujemy przez około 2 minuty.
  • Kiedy galaretka będzie gotowa kruszymy ją, wkładamy do wysokiej szklanki, polewamy musem brzoskwiniowym i masą mascarpone. Dekorujemy czekoladą.
 Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz