niedziela, 8 września 2013

Risotto po mediolańsku

Kolejna odsłona popularnej włoskiej potrawy czyli, Risotto. Potrawa przyjęta przez wiele kuchni europejskich, tak na prawdę pochodzi z Chin, a do Europy została przywieziona przez znanego weneckiego kupca i odkrywcę Marco Polo. Przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu z dodatkiem cebuli, sera i masła.
Potrawę można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami. Najwięcej zwolenników ma jednak risotto bez dodatków, czyli risotto po mediolańsku (alla milanese). Zapraszam do kuchni!


Składniki:
Porcja dla 2 osób.
  • 200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 100 ml białego wina
  • 1 l bulionu 
  • 1 cebula
  • 75 g małsa
  • szczypta szafranu
  • 30 g parmezanu
 Sposób przygotowania:
  • Szafran namoczyć w niewielkiej ilości gorącego bulionu.
  • W wysokim garnku roztopić 25 g masła, dodać pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i zeszklić ją nie rumieniąc przez około 5 minut. Dodać ryż i mieszając podgrzewać go przez około minutę. Gdy ryż będzie gorący wlać wino i gotować aż całe wyparuje. 
  • Następnie dodajemy szafran i wlewamy pierwszą porcję (około pół szklanki) gorącego bulionu, cały czas mieszamy. Dolewamy kolejną porcję bulionu w momencie gdy ryż wchłonie cały płyn, gotujemy tak przez około 20 minut lub do czasu aż ryż będzie al dente.
  • Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy 50 g masła i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy z ognia. Dodajemy parmezan, przykrywamy i odstawiamy na trzy minuty.
Podajemy natychmiast z natką pietruszki i odrobiną startego parmezanu. 
Gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz