Mam nadzieję, że ten krótki wstęp pobudził wasz apetyt, zatem. Zapraszam do kuchni!
Składniki:
Porcja dla 4 osób.
- 1 średnia dynia
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżka masła
- ok. 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka śmietany 30% na porcję
- sól i pieprz
- Dynię kroimy na ćwiartki lub ósemki, następnie usuwamy pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 - 30 minut, aż będzie miękka. Co jakieś 10 minut sprawdzamy czy dynia się nie przypala, jeśli tak to obniżamy temperaturę w piekarniku oraz poziom blachy. Gotową dynię wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pokrojony w paski imbir.
- Przestudzoną dynie obieramy ze skóry (najlepiej łyżeczką), dodajemy zeszkloną cebulę, czosnek i imbir, wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę dyniową przekładamy do garnka, dodajemy tyle rosołu aby powstała zupa - krem, doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz