czwartek, 12 września 2013

Zupa krem z dyni

Na początku byłem sceptycznie nastawiony do potraw z dyni. Na szczęście bardzo szybko się to zmieniło, a wszystko dzięki prostej i pysznej zupie z dyni. Chociaż określenie zupa nie bardzo tu pasuje, jest to raczej gęsty krem. Delikatny smak, lekko pikantny, z odrobiną słodyczy i nutką orzeźwienia czyni ten krem lekkim posiłkiem na każdy dzień. 
Mam nadzieję, że ten krótki wstęp pobudził wasz apetyt, zatem. Zapraszam do kuchni!


Składniki:
Porcja dla 4 osób.
  • 1 średnia dynia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka śmietany 30% na porcję 
  • sól i pieprz
 Sposób przygotowania:
  • Dynię kroimy na ćwiartki lub ósemki, następnie usuwamy pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 - 30 minut, aż będzie miękka. Co jakieś 10 minut sprawdzamy czy dynia się nie przypala, jeśli tak to obniżamy temperaturę w piekarniku oraz poziom blachy. Gotową dynię wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pokrojony w paski imbir.
  • Przestudzoną dynie obieramy ze skóry (najlepiej łyżeczką), dodajemy zeszkloną cebulę, czosnek i imbir, wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Masę dyniową przekładamy do garnka, dodajemy tyle rosołu aby powstała zupa - krem, doprawiamy do smaku.
Podajmy z łyżką śmietany lub posiekaną natką pietruszki.
Gotowe! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz