piątek, 29 listopada 2013

Kurczak w cieście francuskim i musem grzybowym

Filet z kurczaka, gości na naszych stołach bardzo często, ale większość z nas jada go pod postacią zwykłego kotleta. Chciałbym abyście na nowo odkryli ten szczególny kawałek drobiu, gdyż ilość sposobów przygotowania jest niezliczona. Oto przed wami jedna z moich wersji. Soczysty, delikatny i aromatyczny filet z kurczaka w połączeniu z aksamitnym grzybowym musem i chrupiącym ciastem francuskim to trio doskonałe. Zapraszam do kuchni!









 
Składniki:
Porcja dla 2 osób.
  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g pieczarek lub innych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli (bez pestek)
  • 1 łyżeczka zestu z cytryny
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Rozmaryn, paprykę chilli drobno siekamy, dodajemy sok i zest z cytryny oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w przygotowanej marynacie, odstawiamy na godzinę.
  • Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z roztopionym masłem, dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu do całkowitego odparowania wody. Następnie wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Filety wyjmujemy z marynaty i obsmażamy z każdej strony na złoto.
  • Cisto rozkładamy na blacie, dzielimy na pół (sprawdzamy czy wielkość cista jest wystarczająca do zawinięcia naszego kurczaka, jeśli nie lekko rozwałkowujemy). Obie połówki smarujemy musem z pieczarek, pozostawiając po około 2 cm czystego ciasta z każdej strony. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, na środku układamy filet z kurczaka i szczelnie owijamy go ciastem (w razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę musu z pieczarek, aby otoczył naszego kurczaka).
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, cisto smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. 
Gotowe! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz