środa, 13 listopada 2013

Dynia zwyczajna

Dynia to jedno z najbardziej rozpoznawalnych jesiennych warzyw. Pochodzi z Ameryki Południowej i obejmuje 20 gatunków, które zachęcają nas do zakupu swoim różnorodnym kształtem, kolorem i smakiem. Dynia w ostatnich latach stała się bardzo popularna, a to za sprawą Halloween. Miąższ dyni jest doskonałym środkiem dietetycznym, który można spożywać utarty drobno jako dodatek do surówek, bądź po ugotowaniu jako dodatek do mięs, albo przerobiony na dżem. Z kwiatów dyni można przyrządzać smaczne sałatki.


Dynia zwyczajna.

Dynia zwyczajna była uprawiana w ogródkach i na polach uprawnych na długo zanim inne gatunki zawędrowały do naszych kuchni. Dynia zwyczajna ma okrągły lub podłużny kształt, kolor skórki od zielonkawego do jasnożółtego lub pomarańczowego, a miąższ może być żółty lub pomarańczowy.

Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45 kg. Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, ten rodzaj dyni najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz