piątek, 10 maja 2013

Makaron z kurczakiem i szpinakiem



Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, a chcecie zjeść coś pysznego i pożywnego, mam dla Was idealne danie na takie okazje. Wszystkie trzy składniki można przygotować naprawdę szybko, całość nie powinna zająć więcej niż 15 minut. Bo gdy za oknem piękna pogoda lepiej wolny czas spędzić na świeżym powietrzu niż w kuchni. Zatem bez zbędnych ceregieli - Zapraszam do kuchni!






Składniki:
Porcja dla 4 osób.
  • 300 g makaronu 
  • 1 filet z kurczaka
  • 80 - 100 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
Sposób przygotowania:
  • Makaron wrzucić do osolonej gotującej się wody i ugotować al dente.
  • Na rozgrzaną patelnie wrzucić szpinak z odrobiną masła, smażyć przez około 2 minuty. Następnie odsączyć i grubo posiekać.
  • Na te samej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka. Smażyć do uzyskania rumianego koloru, następnie dodać czosnek i chili. Zmniejszyć ogień i dodać szpinak aby się podgrzał, wlać śmietanę i 50 ml wody z makaronu. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Makaron odcedzić, dodać do kurczaka, wymieszać i podawać z odrobiną soku z limonki.
Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz