piątek, 10 maja 2013

Triki i techniki cz.5

Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w kuchni. 

Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie.




Część piąta - lodówka.
  • Górna półka - temperatura ok. 7 stopni, tutaj przechowuj dżemy i przetwory, wodę oraz napoje, które nie mieszczą się na drzwiach lodówki.
  • Środkowa półka - temperatura ok. 4- 5 stopni, na tej półce możesz przechowywać wędliny, biały ser, ciasta, mleko i jego produkt oraz dania wcześniej przygotowane. Produkty mleczne szybciej psują się na niższych półkach, gdzie panuje niższa temperatura.
  • Dolna półka - temperatura ok. 2 stopni, tutaj przechowuj mięso i ryby.
  • Szuflada - temperatura ok. 10 stopni, najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do przechowywania w lodówce, szczególnie te niedojżałe. Warzywa takiej jak: pomidory, ogórki, cukinia czy owoce egzotycznie tracą swoje wartości odżywcze jeśli są przechowywane w lodówce nienapoczęte.
  • Drzwi - tutaj panuje najwyższa temperatura, ta część lodówki jest przeznaczona na produkty, które wymagają jedynie schłodzenia: jajka, napoje, musztardy i inne sosy. Nie myj jajek przed umieszczeniem ich w lodówce, w ten sposób pozbywasz się ich naturalnej warstwy ochronnej.
  • Zamrażalnik - temperatura poniżej zera, przechowuj tutaj mięso, warzywa, owoce i produkty mrożone. Nie rozmrażaj warzyw, tylko od razu je gotuj lub smaż. Warzywa wcześniej obierz, pokrój na mniejsze części i zblanszuj, włóż do woreczka i zamroź. Umyte, osuszone i zamrożone owoce idealnie sprawdzą się w lato do schłodzenia napoju lub drinka.

    Czas przechowywanie produktów w zamrażalniku:
    • temperatura chłodzenia co najmniej -6°C, okres przechowywania 3 dni.
    • temperatura co najmniej -12°C, okres przechowywania 2 tygodnie.
    • temperatura co najmniej -18°C, okres przechowywania do 3 miesięcy.
    • temperatura chłodzenia -18°C, okres przechowywania 3 miesiące i dłużej.

1 komentarz: