czwartek, 31 października 2013

Triki i techniki cz. 6 - Gotowanie ryżu

Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się jak można uprościć sobie pracę w kuchni, w jaki sposób zrobić coś szybciej mniejszym nakładem sił? Jeśli tak to jesteście w odpowiednim miejscu. W tym dziale chciałbym się podzielić z wami kilkoma trikami i technikami, które pomogą wam usprawnić waszą pracę i sprawią, że będziecie bardziej efektywniejsi w kuchni. 

Postaram się przedstawić wam techniki smażenia, pieczenia i gotowania, dzięki którym wasze potrawy będą smaczniejsze i lepiej prezentowały się na talerzu. Dowiecie się jak obrać czosnek, poszatkować cebulę w naprawdę drobną kostkę czy też usmażyć stek taki jak najbardziej lubicie. 





Gotowanie ryżu.
Porcja dla 2 osób.
  • odmierzamy 200 g ryżu (około 1 szklanka)
  • dokładnie płuczemy pod zimną wodą w celu pozbycia się pyłu i drobnych skorupek, następnie wrzucamy do garnka
  • ryż zalewamy 300 ml zimnej wody (stosunek ryżu do wody 1:1,5 -  czyli przy 100 g ryżu użyjemy 150 ml wody itd.)
  • doprawiamy solą i pieprzem
  • przykrywamy garnek i stawiamy na duży ogień do czasu zagotowania się wody (pokrywki nie podnosimy aż do końca gotowania), następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy przez około 8 - 10 minut
  • zdejmujemy z ognia, mieszamy widelcem (ryż będzie lekki i puszysty)
Gotowe! 

Jeśli chcecie poeksperymentować ze smakiem ryżu, polecam dodanie 2 gwiazdek anyżu lub 3 lekko rozgniecione ziarna kardamonu. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz